500 g mąki
20 g drożdży
250 ml mleka
100 g masła
80 g cukru
sól
2 jajka
Owoce:
1,5 kg jabłek
sok z jednej cytryny
3 łyżki bułki tartej
cukier
Kruszonka:
125 g masła
200 g mąki
125 g cukru
Do mąki dodać drożdże rozpuszczone w mleku, miękkie masło, cukier, szczyptę soli i jajka. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 50 minut. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki, skropić sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę przykrytą pergaminem. Posypać bułką tartą, rozłożyć cząstki jabłek, posypać 2 łyżkami cukru. Kruszonka: masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i wyrabiać, aż powstaną grudki. Kruszonką równomiernie posypać jabłka. Ciasto piec w rozgrzanym piekarniku 35 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz