Za oknem wciąż zima, chociaż kalendarz pokazuje nam wiosnę. Jedyne co przypomina mi wiosnę patrząc teraz za okno to piękne słońce, ale na dworze zimno. Dzisiaj proponuję pyszne, kruchutkie pierożki z marmoladą idealne do kawy bądź herbaty w ten zimny poranek. Z tej porcji wychodzi dużo pierożków ale wystarczy zamknąć je w puszce aby się nimi cieszyć troszkę dłużej. U mnie i tak zniknęły w błyskawicznym tępie. Przepis mam od siostry.
3/4 kg mąki
1 margaryna
1 łyżka smalcu
2 łyżki cukru pudru + do obsypania
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka lub 1 żółtko + 1 całe jajko
marmolada
Wszystkie składniki oprócz cukru pudru do obtoczenia i marmolady zagnieść. Wałkować na cienki placek i wykrawać małe kółeczka (ja robiłam to kieliszkiem do wina). Nałożyć marmoladę na środek i skleić jak pierogi przy pomocy widelca. Piec do złotego koloru. Gdy wystygną obtoczyć w cukrze pudrze. Ja wsypałam cukier puder do woreczka na mrożonki wkładałam po kilka ciasteczek i obtaczałam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz