3 łyżki oliwy extra vergine
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
150 g pancetty lub boczku
500 g mielonego mięsa wołowego (u mnie pół na pół z wieprzowiną)
1 szklanka białego wina
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka gorącego bulionu wołowego
400 g pomidorów pelati lub passaty pomidorowej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1/2 łyżeczki suszonego oregano (opcjonalnie)
Na oliwie, w większym garnku, zeszklić na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę. Obsmażyć, następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumienić co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Następnie wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty, Dodać koncentrat pomidorowy uprzednio rozprowadzony w 3 łyżkach gorącego bulionu, Dokładnie wymieszać. Wlać resztę gorącego bulionu, zagotować, Dodać passatę pomidorową lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Od czasu do czasu zamieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz