wtorek, 1 września 2015

Sałatka z kapusty i papryki

Sałatka ta została przezemnie na jakiś czas zapomniana ale niedawno ją odkapałam i oto jest. Idealna sałatka do obiadu lub nawet do kanapek. W smaku delikatna, słodkawa, naprawdę pyszna. Za przepis dziękuję Ani P.




biała kapusta
4 papryki czerwone
0,5 kg cebuli

Zalewa:
1/2 l octu
2 i 1/2 l wody
1/2 kg cukru
1/2 łyżeczki pieprzu
4 łużki z górką soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.  Kapustę poszatkować, papryki umyć, oczyścić i pokroić na cienkie paski a cebulę w piórka. Wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać zalewą. Pasteryzować 10-15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...