Przejdź do głównej zawartości

Muffinki jabłkowe z cynamonem

Pyszne muffinki z maślanką, sokiem owocowym i jabłkami. Możemy je posypać czym tylko chcemy u mnie posypane wiórkami kokosowymi. Przepis pochodzi z książki ,,Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.






2 duże jabłka
280 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
jajko
110 g cukru
80 ml oleju
200 g maślanki
125 ml soku jabłkowego


Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z jabłkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do lekko roztrzepanego jajka dodać 80 g cukru, olej, maślankę i sok jabłkowy, całość starannie wymieszać. Następnie wymieszać z masą mączną za pomocą łyżki, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Formy wypełniać ciastem do 3/4 wysokości, na wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi. Piec na złotobrązowy kolor około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.