280 g mąki
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
jajko
110 g cukru
80 ml oleju
200 g maślanki
125 ml soku jabłkowego
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z jabłkami, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Do lekko roztrzepanego jajka dodać 80 g cukru, olej, maślankę i sok jabłkowy, całość starannie wymieszać. Następnie wymieszać z masą mączną za pomocą łyżki, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Formy wypełniać ciastem do 3/4 wysokości, na wierzchu można posypać wiórkami kokosowymi. Piec na złotobrązowy kolor około 25 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać pozostałym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz