Nie za słodkie muffiny, które się szybko przygotowuje z resztą jak wszystkie muffiny. Gdy cza nas goni możemy przygotować właśnie te małe słodkości. Przepis pochodzi z książki ,, Muffinki" wydawnictwa Świat Książki.
250 g mąki
50 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
2 jajka
100 g cukru
cukier waniliowy (16 g )
80 ml oleju
300 g kwaśnej śmietany
płatki migdałowe
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i kwaśną śmietanę. Masę jajeczną połączyć z masą mączną i mieszać łyżką tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Ułożyć na wierzchu po 3 płatki migdałowe i lekko wcisnąć w ciasto. Piec około 25 minut na złotobrązowy kolor.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz