Gdy na dworze mróz, chętnie zjadłoby się coś rozgrzewającego. Dziś proponuję danie łatwe w przygotowaniu i nie zajmujące zbyt wiele czasu na przygotowanie . Przepis pochodzi z książki Barbary Orlińskiej ,, Potrawy jednogarnkowe".
1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych
25 dag soczewicy
5-6 ziemniaków średniej wielkości
mrożona włoszczyzna
2 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
łyżeczka vegety
Żeberka opłukać, zalać 2 litrami wody, soczewicę przebrać, opłukać, dodać do żeberek, gotować godzinę na małym ogniu. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, posiekać,dodać do soczewicy razem z włoszczyzną, gotować 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i vegetą. Przed podaniem oprószyć natką pietruszki.
środa, 1 lutego 2012
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz