Ciasto super, nie za słodkie w sam raz dla łasuchów. Pracochłonne ale efekt końcowy jest tego wart.Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka i cukier. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny wykonać tak samo jak ciemny, nie dodając kakao.
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
2 budynie śmietankowe
1 masło
3-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Ugotować budyń i utrzeć z masłem.
Masa truskawkowa:
3/4 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować, podgrzać i dodać suche galaretki, lekko zagotować.
Masa śmietankowa:
1/2 l śmietany kremówki
1 galaretka czerwona
1-2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 1/4 szklanki wody, tężejące dodać do ubitej śmietany z cukrem pudrem.
Przełożenie:
Biszkopt ciemny
Masa budyniowa
1/2 masy truskawkowej
Biszkopty okrągłe
Pozostała masa truskawkowa
Masa śmietankowa
Biszkopt jasny
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
eh zabieram się za to ciacho już od dawna...może w końcu się przełamię :)
OdpowiedzUsuńteż mam chęć na to ciasto, bo pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń