Przejdź do głównej zawartości

Buchty z sosem jagodowym

Dziś pierwszy dzień wiosny , a za oknem jakoś szaro i ponuro, niebo zasnute chmurami, słońca ani promyka nie widać. Otwierając balkon czuje się powiew świeżego, wiosennego powietrza. Wiosna chociaż ta kalendarzowa wkońcu nadeszła. M am dziś dla Was pyszne buchty które robiłam z połowy podanych składników. Przepis anuli86 z Wielkiego Żarcia.





Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
4 jajka
5 łyżek stopionego ostudzonego masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
25 sztuk jagód (dałam dużo więcej)
6 dag drożdży

Sos:
1/2 kg jagód mrożonych lub świeżych
200ml.jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
 
 
Do dużej miski wlewamy mleko,dodajemy połowę mąki,drożdże,sól i cukier.Mieszamy trzepaczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki w środku zrobimy zagłębienie wbijamy jajka,wlewamy roztopione i ostudzone masło i rozczyn.Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,która powinna odklejać się od rąk i stolnicy. Ciasto wrzucamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jak wyrośnie dzielimy je na części.Na każdą część nakładamy po kilka jagód i sklejamy formując okrągłe kluski.Układamy na posypanej mąką stolnicy,odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie kluski układamy w naczyniu do gotowania na parze ( u mnie elektryczne) i gotujemy na parze ok.20-25 min.,aż podwoją swą objętość i będą puszyste. W między czasie składniki sosu miksujemy w blenderze.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.