Przejdź do głównej zawartości

Bułeczki mleczne z nadzieniem

Długo zastanawiałam się czy wstawić ten przepis bo nie jest on idealny, a mianowicie z podanych składników wyszło dość luźne ciasto. Aby je uratować dodałam więcej mąki ale wyszły naprawdę pyszne. Oczywiście najlepsze prosto z piekarnika z filiżanką kawy lub szklanką mleka. Może i Wam przypadną do gustu. Przepis z ,, Kuchni Polskiej" Ewy Aszkiewicz.





3 szklanki mąki tortowej ( dałam więcej)
3 jajka
3 dag drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
6 dag masła lub masła roślinnego
szklanka mleka
cukier waniliowy
szczypta soli
odsączone konfitury lub dobrze wysmażone powidła

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
6 dag masła
1/3 szklanki cukru pudru


Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Białka ( oddzielone od żółtek), z dodatkiem szczypty soli, ubijamy na sztywną pianę. Wyrośnięty zaczyn łączymy z pozostałym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i przesianą mąką, składniki lekko wyrabiamy, gdy się połączą, dodajemy letni tłuszcz, pianę z białek, całość wyrabiamy na jednolitą masę ( ciasto bardzo kleiło się do rąk więc dodałam więcej mąki), odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na stolnicę, formujemy wałek, dzielimy na równe części, każdą lekko rozwałkowujemy, na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, miejscem zlepienia do spodu, odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy kruszonkę, posypujemy bułeczki, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temperaturze 160 st. C przez 30 minut lub nieco dłużej.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.