Przejdź do głównej zawartości

Placek cebulowy z boczkiem

Może nie jest to typowo wiosenny placek ale z nadmiarem cebuli coś trzeba zrobić. Postanowiłam wykorzystać ją właśnie do tego placka. Przepis ze starego numeru ,,Soli i Pieprzu".




300 g mąki
20 g drożdży
szczypta cukru
150 ml mleka
sól
1 kg cebuli
175 g surowego wędzonego boczku (dałam 250 g)
300 g kwaśnej śmietany
100 ml śmietanki 30 %
3 jajka
pieprz





Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie. Wlać drożdże roztarte z cukrem i odrobiną ciepłego mleka, oprószyć mąką. Przykryć ściereczką, odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce. Do mąki z rozczynem dodać 1/2 łyżeczki soli i resztę ciepłego mleka. Zagniatać, aż w cieście pojawią się pęcherzyki. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plasterki ( u mnie półplasterki). Boczek pokroić w kostkę, wytopić na rozgrzanej patelni. Porcjami dodać cebulę, zeszklić. Śmietany wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z lekko przestudzoną cebulą. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, przełożyć na natłuszczoną blachę, uformować brzeg. Odstawić do wyrośnięcia na 10 minut, rozłożyć masę cebulową. Piec około 35 minut.

Komentarze

  1. Lubie takie wytrawne wypieki. Bardzo apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko go zapakować do pracy na drugie śniadanie;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.