Jeśli chcemy zrobić na obiad coś pysznego, łatwego i szybkiego to polecam tego kurczaczka. Może wyglądem nie urzeka ale za to nadrabia smakiem. Wpisany już do mojego jadłospisu robi karierę w domu. Przepis z Wielkiego Żarcia.
1 pierś kruczka
8 pieczarek ( u mnie dużo więcej )
śmietana
1 cebula
koperek
kostka rosołowa
2 łyżki mąki przyprawa do kurczaka
czosnek granulowany
papryka słodka
olej do smażenia
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy kurczaka. Dodajemy kostkę rosołową i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Podlewamy niewielka ilością wody i dusimy aż cebula zmięknie. Śmietanę rozrabiamy z gorącą wodą (tak aby się nie zważyła) i dodajemy do reszty. Przyprawiamy czosnkiem granulowanym i papryką oraz przyprawa do kurczaka do smaku. Mąkę rozrabiamy z zimną wodą i zalewamy kurczaka. Gotujemy kilka minut i czekamy aż zgęstnieje, dodajemy posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz