Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowy nektar

To ciasto to coś dla wielbicieli bananów. Biszkopt kakaowy przełożony pyszną masą bananową, a uwieńczeniem są banany i galaretka na wierzch to po prostu niebo w gębie. Przepis wyszperany na WŻ.





Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/3 szklanki mąki tortowej (dałam pszenną)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Masa bananowa:
1 l nektaru bananowego z kartonika
2 czubate łyżki masła
2 budynie bananowe
2 galaretki żółte

Dodatkowo:
banany
galaretka cytrynowa


Biszkopt kakaowy: białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier, żółtka i ocet.Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać przez sitko do ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy około 40 minut w temperaturze 170-180 st. C. Masa bananowa: na nektarze bananowym ugotować budyń z dodatkiem masła, następnie wsypać suche galaretki ,dobrze wymieszać.
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, jeden krążek biszkoptu kładziemy na dno tortownicy,wykładamy połowę gorącej masy, przykrywamy biszkoptem i wylewamy pozostałą część masy. Na wystudzone ciasto układamy pokrojone banany, zalewamy galaretką rozpuszczoną w 400ml wody.
Ciasto wkładamy do lodówki,aby dobrze stężało.

Komentarze

  1. Wierzch wygląda imponująco :-)
    W ogóle całe ciasto wygląda ciekawie! I musi nieźle smakować, banany i kakaowy biszkopt...mmm!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.