Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z rabarbarem i orzechami

Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu Małej Cukierenki od razu wiedziałam, że muszę je upiec. Jak tylko dorwałam rabarbar postanowiłam je zrobić i nie zawiodłam się jest po prostu boskie. A ta posypka to przysłowiowa kropka nad i, a do tego jeszcze orzechy laskowe, pycha.



Ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
120g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 szklanki maślanki
1,5 szklanki pokrojonego na kawałeczki rabarbaru
1/2 szklanki grubo poszatkowanych orzechów laskowych


Posypka:
1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej


Posypka: wszystkie składniki na posypkę wymieszać. Ciasto: wymieszać razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie stopniowo dodawać cukier. Ucierać przez około 2-3 minuty. Do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu dobrze wymieszać mikserem na najniższych lub średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Wsypać 2/3 szklanki mąki i wlać połowę maślanki, wymieszać mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Wsypać resztę mąki i dodać pozostałą maślankę, krótko wymieszać. Na końcu dodać orzechy i rabarbar, wymieszać krótko łyżką. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać równomiernie wcześniej przygotowaną posypką. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C przez 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do wystygnięcia. 

Komentarze

  1. Ja je uwielbiam:) Beatko twoje ciacho wygląda obłędnie,
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbarowe wypieki uwielbiam. Ciast wygląda bardzo kusząco:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.