Przejdź do głównej zawartości

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Komentarze

  1. Uwielbiam miód, a takie miodowe ciasto musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wcale nie takie zwyczajne :) Pysznie się zapowiada!

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika o 15.10 zdam relację :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ok właśnie skonsumowałam 2 kawałki i muszę przyznać, że wyszło pysznie! choć dodałam łyżeczkę więcej proszku do pieczenia i ciasto wyrosło dość spore :P dzieki za fajny przepis, expresowe smaczne ciasto!:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało :)

      Usuń
    2. A to masło, to ma być rozpuszczone? Bo inaczej ciężko wymieszać ;)

      Usuń
  5. Może mogłabyś dodać drugą wersję tego przepisu, taką na większą, porządną blachę? :) Chętnie bym zrobiła go więcej, ale nie jestem pewna, jak wszystko pozwiększać i ile powinno się piec w takim wypadku. No i w ogóle chcę wiedzieć, że nic nie zepsuję ;] Mam na myśli na przykład taką 23x25cm (ja taką mam).

    OdpowiedzUsuń
  6. Ewo, ja piekłam z tych proporcji na blaszce 30x25 - najmniejszej, jaką znalazłam w domu - i też poszło :) Ociupinkę niższe, ale przyzwoicie wyrośnięte, puchate, smaczne :D Trzeba tylko uważać, żeby się nie przypiekło za mocno. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziekuję za przepis :) właśnie się zajadam pysznym ciastem :) Piekłam w dużej blaszce , wszystkie składniki podwoiłam , ciasto wyszło idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wyjęłam ciasto z piekarnik! Wyszło idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Szukałam przepisu na miodowe na margarynie, a nie na oleju. Uhmmm pysznie wyszło. ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Super ciasto, upiekłam nie raz!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.