Przejdź do głównej zawartości

Orzeszki

Pamiętam, że orzeszki pojawiały się na większości ważniejszych uroczystości. W końcu upolowałam patelnię do orzeszków i mogę trochę poszaleć. Tutaj są z nadzieniem kajmakowym bo masa którą wcześniej robiłam była dobra ale orzeszki nie mogły postać zbyt długo na stole bo masa się rozpływała. Orzeszki są pyszne i gdy się już zje jednego to nie można przestać.




Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki śmietany
3/4 margaryny
2 żółtka
1/2 łyżki sody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu

Wszystko razem zagnieść i formować małe kulki. Piec 2-3 minuty z obu stron.


Masa:
mleko skondensowane słodzone gotowane
masło

Masło zmiksować i dodawać po łyżce mleko skondensowane. Nadziewać połówki orzeszków masą.

Komentarze

  1. fajne, kojarzą mi się z weselami w latach 90tych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do zrobienia, bo wyglądają bardzo apetycznie i już się nie mogę doczekać, kiedy je upiekę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, kojarzą mi się z dzieciństwem, mojego kolegi mama zawsze takie robiła na kiermasze ciast! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię wyjadać nawet same skorupki bez nadzienia:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. w przepisie jest chyba błąd. Nie chce mi sie wierzyć, ze dajemy tylko 0,5 szklanki mąki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, rzeczywiście już poprawiam.

      Usuń
  6. Na jak dużą ilość orzeszków starcza ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie liczyłam sztukowo ale wychodzi ich spora miseczka.

      Usuń
  7. czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej? je tak to tez zmieszac ja z masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowane mleko skondensowane tworzy tzw. kajmak ja użyłam tego z Gostynia. Możesz oczywiście takiego kajmaku użyć. Jeżeli lubisz bardzo słodkie orzeszki to nie musisz miksować z masłem ale wtedy jedna puszka już nie wystarczy aby nadziać taką ilość orzeszków.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.