piątek, 16 listopada 2012

Orzeszki

Pamiętam, że orzeszki pojawiały się na większości ważniejszych uroczystości. W końcu upolowałam patelnię do orzeszków i mogę trochę poszaleć. Tutaj są z nadzieniem kajmakowym bo masa którą wcześniej robiłam była dobra ale orzeszki nie mogły postać zbyt długo na stole bo masa się rozpływała. Orzeszki są pyszne i gdy się już zje jednego to nie można przestać.




Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki śmietany
3/4 margaryny
2 żółtka
1/2 łyżki sody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki octu

Wszystko razem zagnieść i formować małe kulki. Piec 2-3 minuty z obu stron.


Masa:
mleko skondensowane słodzone gotowane
masło

Masło zmiksować i dodawać po łyżce mleko skondensowane. Nadziewać połówki orzeszków masą.

11 komentarzy:

  1. fajne, kojarzą mi się z weselami w latach 90tych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisuję do zrobienia, bo wyglądają bardzo apetycznie i już się nie mogę doczekać, kiedy je upiekę :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany, kojarzą mi się z dzieciństwem, mojego kolegi mama zawsze takie robiła na kiermasze ciast! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię wyjadać nawet same skorupki bez nadzienia:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. w przepisie jest chyba błąd. Nie chce mi sie wierzyć, ze dajemy tylko 0,5 szklanki mąki

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jak dużą ilość orzeszków starcza ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie liczyłam sztukowo ale wychodzi ich spora miseczka.

      Usuń
  7. czy mogę użyć gotowej masy kajmakowej? je tak to tez zmieszac ja z masłem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ugotowane mleko skondensowane tworzy tzw. kajmak ja użyłam tego z Gostynia. Możesz oczywiście takiego kajmaku użyć. Jeżeli lubisz bardzo słodkie orzeszki to nie musisz miksować z masłem ale wtedy jedna puszka już nie wystarczy aby nadziać taką ilość orzeszków.

      Usuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...