Przejdź do głównej zawartości

Snikers

Dlaczego snikers, tego nie wiem. Nie ma on nic wspólnego z popularnym batonikiem ale i tak jest pyszny. Idealne połączenie kruchego ciasta, masy budyniowej i orzechów, po prostu pycha. Ogromnym plusem jest też krótki czas przygotowania. Przepis mam od koleżanki jeszcze z liceum.



Ciasto:
3 szklanki mąki
20 dag masła roślinnego ( w kostce)
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki miodu rozpuszczone w 1 łyżce mleka

Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część upiec, a na drugą położyć masę orzechową i zapiec razem z ciastem.

Masa orzechowa:
10 dag masła roślinnego
1 łyżka miodu
1/2 szklanki cukru
1 szklanka orzechów włoskich grubo pokrojonych

Masło, miód i cukier rozpuścić w garnku i dodać orzechy. Gotować, aż zgęstnieje, następnie gorącą masę wyłożyć na drugi placek. Upiec na złoty kolor.

Krem:
2 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki pszennej
kostka margaryny

2 szklanki mleka zagotować, dodać cukier i margarynę. W pozostałym mleku rozrobić budyń z mąką, wlać na gorące mleko, zagotować. Przełożyć placki gorącym kremem, wierzchni placek to ten z orzechami.

Komentarze

  1. Beato, ależ pyszna pokusa u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ten batonik i zwykłego i cranchera są wspaniałe! Moje zresztą ulubione :) Ciasto musi być znakomite. Muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, te orzechy na wierzchu... i jak tu się nie skusić?;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.