czwartek, 7 marca 2013

Gulasz wieprzowy z pieczarkami

Gulasze to coś pysznego. Ten akurat jest z drobno pokrojonymi kawałeczkami mięsa z pieczarkami. Dodatek pieczarek stanowi bardzo fajne urozmaicenie klasycznego gulaszu. Przepis z książki ,,Gulasze i potrawki"  Jolanty Muras.



50 dag łopatki
1-2 cebule
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki oleju
20 dag pieczarek
1 łyżeczka soku z cytryny
3-4 łyżki śmietany
sól
pieprz
pieprz cayenne

Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Przekładamy do rondla. Oprószamy solą, pieprzem i szczyptą pieprzu cayenne. Cebulę obieramy, kroimy w talarki i szklimy na patelni na pozostałym tłuszczu, następnie dodajemy do mięsa. Podlewamy gorącą wodą tak, aby mięso i cebula były przykryte i dusimy na niewielkim ogniu ok. 30-40 minut do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki razem z trzonkami, skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy chwilę na rozgrzanym tłuszczu, wlewamy śmietanę, po czym dusimy 3-4 minuty i przekładamy pieczarki do rondla z duszonym mięsem. Mieszamy i dusimy razem eszcze kilka

1 komentarz:

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...