Przejdź do głównej zawartości

Chili con carne

Dawno nie pisałam nowego posta ale tak jakoś ciągle brakuje mi czasu. Dzisiaj proponuję na obiad przepyszne chili con carne z sałatka z awokado. Chili łatwe w przygotowaniu a zarazem jakie smaczne. Polecam podawać z tortilla. Przepis z ,,Soli i Pieprzu"nr. 3/2011.





1 ząbek czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki chili
1 seler naciowy
4 pomidory
250 g fasoli kidnej z puszki
600 g mielonego mięsa
4 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny



Czosnek i cebulę obrać. Papryki chili umyć i usunąć gniazda nasienne. Wraz z czosnkiem i cebula drobno posiekać. Selera i pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Fasolę opłukać i osaczyć. Mięso smarzyć na 2 łyżkach oliwy, aż powstaną grudki. Włożyć czosnek, cebulę, selera i chili, wymieszać. Smarzyć 2-3 minuty. Dodać koncentrat, chwilę dusić. Wlać bulion. Włożyć połowę pomidorów. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodać fasolę i gotować jeszcze około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem. Posypać kolendra. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w niewielka kostkę. Wymieszać z reszta pomidorów, sokiem z cytryny i pozostała oliwa. Doprawić sola i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.