1 cebula
2 czerwone papryki chili
1 seler naciowy
4 pomidory
250 g fasoli kidnej z puszki
600 g mielonego mięsa
4 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Czosnek i cebulę obrać. Papryki chili umyć i usunąć gniazda nasienne. Wraz z czosnkiem i cebula drobno posiekać. Selera i pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Fasolę opłukać i osaczyć. Mięso smarzyć na 2 łyżkach oliwy, aż powstaną grudki. Włożyć czosnek, cebulę, selera i chili, wymieszać. Smarzyć 2-3 minuty. Dodać koncentrat, chwilę dusić. Wlać bulion. Włożyć połowę pomidorów. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodać fasolę i gotować jeszcze około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem. Posypać kolendra. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w niewielka kostkę. Wymieszać z reszta pomidorów, sokiem z cytryny i pozostała oliwa. Doprawić sola i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz