Dziś przepis na bardzo prosty a zarazem smaczny makaron ze szpinakiem. Idealny na szybki obiad. Moja córeczka wprost go uwielbia i zajada się nim o zgrozo nie widelcem tylko rączkami. Jest pyszny, polecam. Przepis od koleżanki z pracy.
ok.400 g makaronu świderki
ok. 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
300 g pieczarek
2-3 ząbki czosnku
330 g śmietanki 30 %
300 g sera żółtego
sól
pieprz
Makaron ugotować al dente. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, udusić na maśle. Następnie dodać lekko rozmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podusić. Podlać śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Makaron oraz nasz sos śmietanowy przełożyć do dużego naczynia i wymieszać, następnie przełożyć do naczynia do zapiekania na przemian z żółtym serem. Przykryć i zapiekać w 175 st. C około 20-25 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńDanie gotowe! W nieco zmienionej formie, bo bez zapiekania ale i tak przepyszne :)
OdpowiedzUsuń