niedziela, 1 grudnia 2013

Makaron ze szpinakiem

Dziś przepis na bardzo prosty a zarazem smaczny makaron ze szpinakiem. Idealny na szybki obiad. Moja córeczka wprost go uwielbia i zajada się nim o zgrozo nie widelcem tylko rączkami. Jest pyszny, polecam. Przepis od koleżanki z pracy.


ok.400 g makaronu świderki
ok. 250 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego
300 g pieczarek
2-3 ząbki czosnku
330 g śmietanki 30 %
300 g sera żółtego
sól
pieprz

Makaron ugotować al dente. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, udusić na maśle. Następnie dodać lekko rozmrożony szpinak, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę podusić. Podlać śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Makaron oraz nasz sos śmietanowy przełożyć do dużego naczynia i wymieszać, następnie przełożyć do naczynia do zapiekania na przemian z żółtym serem. Przykryć i zapiekać w 175 st. C około 20-25 minut.

2 komentarze:

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...