Już bardzo dawno nie było żadnego nowego posta. Przeprowadzka zajęła sporo czasu, a zaaklimatyzowanie się zajęło trochę czasu ale pasja jest nadal. Dziś proponuję dla urozmaicenia obiadowego menu karkówkę pod kołderką z pieczarek, sosu i sera, coś pysznego. Przepis mam od siostry ;)
80 dag karkówki
30- 40 dag pieczarek
sos meksykański np. Łowicz
przyprawa do karkówki
olej lub oliwa
30 dag sera żółtego
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry średniej grubości. Marynujemy je w oliwie i przyprawie do karkówki, najlepiej przez całą noc w lodówce. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, dusimy. Do uduszonych pieczarek dodajemy sos meksykański i jeszcze chwilę dusimy. Karkówkę rozkładamy ciasno obok siebie w brytwanie lub na dużej blaszce tak aby na siebie nie zachodziła. Przykrywamy pieczarkami z sosem a następnie posypujemy startym, żółtym serem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku około godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
pycha:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń