Ciasto bardzo proste i szybkie, dzięki jogurtowi i ananasom nie jest zapychające. Bardzo fajnie się łączy z jogurtem i ananasem, gorąco polecam. Upieczone ciasto bez przybrania można przechowywać w pojemniku 3 dni, z przybraniem nie polecam gdyż jogurt wsiąka w ciasto. Przepis pochodzi z książeczki ,,Czekolada" Jacqueline Bellefontaine.
150 g masła (w oryginale masmixa)
125 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
225 g ananasa z puszki (w oryginale niesłodzonego)
125 g jogurtu naturalnego
starta czekolada
Cienko posmarować tłuszczem kwadratową formę o boku 20 cm. Masło, cukier puder, przesianą mąkę i kakao, proszek do pieczenia, jajka przełożyć do miski. Utrzeć na gładką masę. Przelać masę do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię. Piec w 190 st. C przez 20-25 minut. Zostawić w formie do częściowego ostygnięcia, następnie przełożyć na metalową kratkę. Ananasa osączyć, pokroić na drobne kawałki i ponownie osączyć. Część odłożyć do przybrania. Resztę wymieszać z jogurtem. Szerokim nożem równomiernie rozsmarować masę na wierzchu ciasta. Przybrać pozostałym ananasem. Posypać startą czekoladą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
co zrobić? Witam. Zawsze kiedy upiekę jakiekolwiek ciasto to pięknie ono wyrasta po czym opada. Kiedys od razu wyjęłam z piekarnika- opadło. Dziś- zostawiłam w piekarniku- opadło. Jakie macie sposoby?
OdpowiedzUsuńTakże ja również bywam wielką zwolenniczką wszystkiego co ma w sobie słodycz. Przede wszystkim lubię najróżniejsze wypieki i desery. Moim ostatnim sukcesem było upieczenie ciasta czekoladowego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ które oczywiście bardzo smakowało moim znajomym. Jestem przekonana, że podstawowy składnik czyli czekolada jest w tym cieście najważniejsza.
OdpowiedzUsuń