Golonkę jadłam po raz pierwszy i była naprawdę dobra. Jest bardzo prosta, pożywna i warta wypróbowania. Dobrze smakuje z surówką z białej kapusty. Przepis pochodzi z gazety ,,Świat i Ludzie".
4 golonki wieprzowe
pęczek włoszczyzny
2 cebule
sól
pieprz
2 łyżeczki mielonego kminku
400 ml bulionu
1 szklanka jasnego piwa
Włoszczyznę oczyścić, obrać, opłukać i pokroić na duże kawałki. Cebule obrać, jedną z nich pokroić na cząstki, a drugą grubo posiekać. Golonki oczyścić, opłukać i osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron solą. Oprószyć pieprzem i kminkiem. Przełożyć do brytfanki wyłożonej cząstkami cebuli i kawałkami włoszczyzny. Brytfannę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piec około 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia podlać bulionem i piwem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
świetna:) też właśnie mam w planach jutro zrobić golonkę:)
OdpowiedzUsuńale golona! mój mąż byłby zachwycony :)
OdpowiedzUsuń