Przejdź do głównej zawartości

Kotlety mielone z kukurydzą

Tradycyjne kotlety mielone już Wam się przejadły? W starym numerze ,,Soli i Pieprzu" znalazłam fajny przepis na mielone z kukurydzą. To zawsze jakaś odmiana i nawet smaczna z dodatkiem cukinii. Polecam nasz zwykły obiad odrobinę urozmaicić i spróbować tych kotletów.



1 czerstwa bułka
3 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka tymianku
1 puszka kukurydzy (212 ml)
8 pomidorków koktajlowych
500 g mielonego mięsa
1 jajko
sól
czarny pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek


Bułkę namoczyć w wodzie. Cukinię oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić na plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w małą kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć, listki oberwać z gałązek, posiekać. Kukurydzę dobrze osączyć (inaczej będzie pryskać nam oliwa na patelni). Pomidorki umyć. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, czosnek, tymianek, kukurydzę, jajko, sól i pieprz. Starannie wyrobić, ewentualnie jeszcze raz doprawić masę. Z mięsa uformować kotlety. Włożyć je na patelnię z dwoma łyżkami oliwy i smażyć je ok. 10 minut co jakiś czas obracając. Na reszcie rozgrzanej oliwy kolejno usmarzyć cukinię i pomidorki. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Podać z kotletami.

Komentarze

  1. Zjadłabym nawet teraz:). Ostatnio jem mnóstwo mielonych kotlecików;).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.