Tą zupę gotuję już któryś raz z kolei bo bardzo nam posmakowała. Nawet mojej siostrze, która nie przepada za mięsem smakowała ale tylko do momentu w którym się dowiedziała, że je żołądki. No cóż nie każdy je lubi. Charakteru nadają jej ogórki podsmażone na maśle i oczywiście żołądki. Zupa jest wyśmienita, a przepis na nią znalazłam na blogu Asi.
20 dag kurzych żołądków, oczyszczonych i umytych
1 pietruszka, obrana
1 cebula, obrana
kilka kiszonych ogórków, obranych i startych na grubej tarce
4 łyżki masła
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 marchewka, obrana i starta na grubej tarce
4 ziarenka ziela angielskiego
2 listki laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pierz
1/2 - 1 filiżanki płynnej śmietanki do zup i sosów 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku
Średni garnek napełnić wodą lub bulionem do 2/3 objętości. Zagotować wodę i dodać żołądki oraz trochę soli. Gotować przez około 20 - 45 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Dodać pietruszkę i cebulę i gotować 15 minut.Ogórki odsączyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,sok zachować. Na patelni rozpuścić masło i smażyć ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i gotować do miękkości przez około 15 minut. Dodać startą marchewkę, ziele angielskie i listki laurowe, gotować przez około 7 minut. Wlać oliwę oraz dodać ogórki z patelni oraz odłożony sok z ogórków, gotować przez kolejne 7 minut.Zupę spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać śmietankę, zdjąć z ognia i wsypać szczypiorek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńLubię;).
OdpowiedzUsuń