niedziela, 18 stycznia 2015

Krokiety z pieczarkami

Uwielbiam naleśniki czy te na słodko czy na wytrawnie. Te mają nadzienie serowo-pieczarkowe i są pyszne. Naprawdę godne polecenia, idealne na obiad do barszczyku czerwonego. Przepis znaleziony na WŻ. 


Ciasto:
szklanka mleka
szklanka wody
25 dag mąki
3 jajka
3 łyżki oleju
sól

Farsz:
1/2 kg pieczarek
30 dag żółtego sera
2 średnie cebule

Ponadto:
4 jajka
bułka tarta

Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Zostawić ciasto na pół godziny,żeby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki. Na patelnię nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia gdyż jest już w cieście. Układać naleśniki na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.  Farsz: pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić pieczarki i dodać do nich pokrojone w drobną kostkę cebule. Smażyć do momentu odparowania wody. Gdy pieczarki z cebulką przestygną dodać do nich żółty ser starty na dużych oczkach. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Farsz nakładać na naleśniki, zwijać. Obtaczać w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Jeżeli chcemy aby były bardziej chrupiące możemy obtoczyć je jeszcze raz w jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor.


1 komentarz:

  1. To jedno danie nie przypada mi do gustu - wolałabym same naleśniki.

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...