Przejdź do głównej zawartości

Tort orzechowy

Jeśli ktoś z Was lubi orzechy włoskie to ten tort jest właśnie dla Was. Ciasto jak i masa nafaszerowane są orzechami i to jest rewelacja. Chociaż tort jest tłusty bo i duża ilość masła w masie i same orzechy w sobie mają sporo tłuszczu to polecam go z czystym sercem bo warto. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.



Ciasto:
15 dag cukru
6 jajek
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego
10 dag  orzechów włoskich
50 ml oleju

Krem:
400 ml mleka
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
10 dag cukru
40 dag miękkiego masła
15 dag orzechów włoskich


Ciasto: orzechy grubo posiekać. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli. Ubić na sztywno mikserem powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane orzechy i olej. Ciasto delikatnie wymieszać. Przelać do przykrytej krążkiem papieru do pieczenia tortownicy. Piec około 30-35 minut w 180 st. C. Proszek budyniowy wymieszać z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować  z cukrem. Wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Krem: połowę orzechów zmielić, a pozostałe drobniutko posiekać. Zupełnie zimny budyń utrzeć mikserem dodając małe porcje masła. Na końcu dodać zmielone orzechy. Wystudzone ciasto przekrój na pół, przełóż 1/4 kremu. Wierzch i boki posmarować 2/3 pozostałego kremu. Obsypać posiekanymi orzechami i dowolnie udekorować.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.