poniedziałek, 14 marca 2016

Pieczone udka

Pieczone udka bardzo lubię i zawsze staram się zrobić je inaczej. Tym razem trafiłam na taki oto przepis w jakiejś gazecie. Kurczak jest idealny, o przyjemnej cytrynowej nucie z dodatkiem czosnku, tymianku i sosu sojowego. 





8 udek drobiowych
100 ml sosu sojowego
100 ml rosołu drobiowego
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
skórka starta z jednej dużej cytryny
1 łyżeczka tymianku
6 ząbków czosnku
sól
pieprz

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Przygotować marynatę: do miseczki wlać sos sojowy, rosół, ocet winny i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 
olej, czosnek i drobniutko otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty, przykryć i odstawić na około 3 godziny do lodówki. Następnie udka ułożyć na blasze, posypać tymiankiem, piec około 45 minut w 200 st.C ( w czasie pieczenia odwracać i polewać marynatą).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...