Przejdź do głównej zawartości

Pieczone udka

Pieczone udka bardzo lubię i zawsze staram się zrobić je inaczej. Tym razem trafiłam na taki oto przepis w jakiejś gazecie. Kurczak jest idealny, o przyjemnej cytrynowej nucie z dodatkiem czosnku, tymianku i sosu sojowego. 





8 udek drobiowych
100 ml sosu sojowego
100 ml rosołu drobiowego
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
skórka starta z jednej dużej cytryny
1 łyżeczka tymianku
6 ząbków czosnku
sól
pieprz

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Przygotować marynatę: do miseczki wlać sos sojowy, rosół, ocet winny i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 
olej, czosnek i drobniutko otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty, przykryć i odstawić na około 3 godziny do lodówki. Następnie udka ułożyć na blasze, posypać tymiankiem, piec około 45 minut w 200 st.C ( w czasie pieczenia odwracać i polewać marynatą).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.