100 ml sosu sojowego
100 ml rosołu drobiowego
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oleju
skórka starta z jednej dużej cytryny
1 łyżeczka tymianku
6 ząbków czosnku
sól
pieprz
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobniutko posiekać. Przygotować marynatę: do miseczki wlać sos sojowy, rosół, ocet winny i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać
olej, czosnek i drobniutko otartą skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty, przykryć i odstawić na około 3 godziny do lodówki. Następnie udka ułożyć na blasze, posypać tymiankiem, piec około 45 minut w 200 st.C ( w czasie pieczenia odwracać i polewać marynatą).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz