wtorek, 16 lutego 2016

Kieszonki z farszem

Lubię naleśniki na słodko ale mój mąż woli te w wersji wytrawnej więc czasem mu je przygotuję. Te są bardzo smaczne i treściwe, spokojnie mogą nam zastąpić obiad. Przepis z gazety typu Chwila dla Ciebie.





Ciasto:
20 dag mąki
350 ml mleka
100 ml oleju
200 ml wody
sól

Panierka:
2 jajka
10 dag bułki tartej

Farsz:
80 dag piersi z kurczaka
3 łyżki przyprawy do kurczaka
10 dag wątróbki drobiowej
2 czerwone cebule
20 dag pieczarek
10 dag żółtego sera

Farsz: piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki, posypać przyprawą do kurczaka. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać pokrojone drobno pieczarki, cebulę i wątróbki drobiowe(wcześniej oczyszczone), smażyć kilka minut nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Jeżeli smażymy na patelni teflonowej to nie musimy już smarować patelni olejem. Usmażyć kolejno naleśniki. Na naleśniki przełożyć farsz, dodać plasterki sera, uformować kieszonki lubtak jak ja krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...