1kg żołądków drobiowych
3 spore cebule
mała papryka czerwona
majeranek
czosnek
pieprz
sól
papryka słodka i ostra mielona
ziele angielskie
liść laurowy
rosołek w kostce (pominęłam)
3 spore cebule
mała papryka czerwona
majeranek
czosnek
pieprz
sól
papryka słodka i ostra mielona
ziele angielskie
liść laurowy
rosołek w kostce (pominęłam)
Żołądki dokładnie oczyścić i wypłukać. Następnie posypać solą i pieprzem i odstawić na 2 godziny. W tym czasie posiekać cebulkę, paprykę, czosnek kroję na połówki.Po tym wrzucić do garnka żołądki i gotować z liściem i zielem.Po godzinie dorzucić zrumienianą na patelni cebulę, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć chwilę paprykę słodką i ostrą. Dodać do garnka. Wrzucić też czosnek i paprykę posiekaną na drobne kawałki. Doprawić majerankiem i ewentualnie rosołkiem i gotować jeszcze 90 minut.
Uwielbiam żołądki i robię je od czasu do czasu albo w jakimś sosie, albo w postaci flaczków z żołądków. Gulasz z nich to świetna propozycja.
OdpowiedzUsuń