2 spore piersi z kurczaka
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanej pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 szklanka mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
½ łyżeczki sody
olej do smażenia
Sos:
4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
szczypta soli
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Piersi z kurczaka pokroić wzdłuż na pół. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.
Robiłam. Piersi wyszły idealnie! Polecam :)
OdpowiedzUsuń