czwartek, 25 września 2014

Zupa ogórkowa na żołądkach

Tą zupę gotuję już któryś raz z kolei bo bardzo nam posmakowała. Nawet mojej siostrze, która nie przepada za mięsem smakowała ale tylko do momentu w którym się dowiedziała, że je żołądki. No cóż nie każdy je lubi. Charakteru nadają jej ogórki podsmażone na maśle i oczywiście żołądki. Zupa jest wyśmienita, a przepis na nią znalazłam na blogu Asi.




20 dag kurzych żołądków, oczyszczonych i umytych
1 pietruszka, obrana
1 cebula, obrana

 kilka kiszonych ogórków, obranych i startych na grubej tarce
4 łyżki masła
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 marchewka, obrana i starta na grubej tarce
4 ziarenka ziela angielskiego  

2 listki laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pierz
1/2 - 1 filiżanki płynnej śmietanki do zup i sosów 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku


Średni garnek napełnić wodą lub bulionem do 2/3 objętości. Zagotować wodę i dodać żołądki oraz trochę soli. Gotować przez około 20 - 45 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Dodać pietruszkę i cebulę i gotować 15 minut.Ogórki odsączyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,sok zachować. Na patelni rozpuścić masło i smażyć ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i gotować do miękkości przez około 15 minut. Dodać startą marchewkę, ziele angielskie i listki laurowe, gotować przez około 7 minut. Wlać oliwę oraz dodać ogórki z patelni oraz odłożony sok z ogórków, gotować przez kolejne 7 minut.Zupę spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać śmietankę, zdjąć z ognia i wsypać szczypiorek.

2 komentarze:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...