Przejdź do głównej zawartości

Zupa ogórkowa na żołądkach

Tą zupę gotuję już któryś raz z kolei bo bardzo nam posmakowała. Nawet mojej siostrze, która nie przepada za mięsem smakowała ale tylko do momentu w którym się dowiedziała, że je żołądki. No cóż nie każdy je lubi. Charakteru nadają jej ogórki podsmażone na maśle i oczywiście żołądki. Zupa jest wyśmienita, a przepis na nią znalazłam na blogu Asi.




20 dag kurzych żołądków, oczyszczonych i umytych
1 pietruszka, obrana
1 cebula, obrana

 kilka kiszonych ogórków, obranych i startych na grubej tarce
4 łyżki masła
2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kosteczkę
1 marchewka, obrana i starta na grubej tarce
4 ziarenka ziela angielskiego  

2 listki laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i świeżo zmielony pierz
1/2 - 1 filiżanki płynnej śmietanki do zup i sosów 18%
4 łyżki posiekanego szczypiorku


Średni garnek napełnić wodą lub bulionem do 2/3 objętości. Zagotować wodę i dodać żołądki oraz trochę soli. Gotować przez około 20 - 45 minut lub do czasu aż żołądki będą miękkie. Dodać pietruszkę i cebulę i gotować 15 minut.Ogórki odsączyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,sok zachować. Na patelni rozpuścić masło i smażyć ogórki przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.Do gotującej się zupy dodać ziemniaki i gotować do miękkości przez około 15 minut. Dodać startą marchewkę, ziele angielskie i listki laurowe, gotować przez około 7 minut. Wlać oliwę oraz dodać ogórki z patelni oraz odłożony sok z ogórków, gotować przez kolejne 7 minut.Zupę spróbować i doprawić solą oraz pieprzem. Dodać śmietankę, zdjąć z ognia i wsypać szczypiorek.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.