200 g mąki pszennej
200 g masła
200 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 jabłka
125 ml rumu
125 g posiekanych orzechów
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i skropić połową rumu. Masło z cukrem utrzeć na puszysty krem. Kolejno dodawać jajka, stale mieszając. Przesianą mąkę połączyć z kakao, posiekanymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajeczno-maślanej masy. Wymieszać z kawałkami jabłek i resztą rumu. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem, wygładzić powierzchnię i wstawić do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piec około 40-45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, a po przestygnięciu z tortownicy.
Wygląda smacznie :) Wrzucam "do wypróbowania"!
OdpowiedzUsuńRobiłam ją - bardzo nam smakowała, rum nadaje jej specyficznego smaku, który nam akurat podpasował :) Śliczna Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń