piątek, 5 lutego 2016

Gulasz z żołądków drobiowych

Lubicie żołądki drobiowe? Pamiętam, że ja od małego lubiłam wyjadać je z rosołu. Bo u nas rosół był zawsze na wiejskiej kurze. W innej postaci żołądków nie jadaliśmy. Teraz sama gotując wyszperałam kilka przepisów na nie jak ten na przykład i często do nich wracam. Dzisiaj gulasz, który bardzo nam smakuje i który gotowałam już nie raz. Nam najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ale można też podać z inną. Przepis z tej strony.



1kg żołądków drobiowych
3 spore cebule
mała papryka czerwona 
majeranek
czosnek
pieprz
sól
papryka słodka i ostra mielona
ziele angielskie
liść laurowy
rosołek w kostce (pominęłam)

Żołądki dokładnie oczyścić i wypłukać. Następnie posypać solą i pieprzem i odstawić na 2 godziny. W tym czasie posiekać cebulkę, paprykę, czosnek kroję na połówki.Po tym wrzucić do garnka żołądki i gotować z liściem i zielem.Po godzinie dorzucić zrumienianą na patelni cebulę, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć chwilę paprykę słodką i ostrą. Dodać do garnka. Wrzucić też czosnek i paprykę posiekaną na drobne kawałki. Doprawić majerankiem i ewentualnie rosołkiem i gotować jeszcze 90 minut.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam żołądki i robię je od czasu do czasu albo w jakimś sosie, albo w postaci flaczków z żołądków. Gulasz z nich to świetna propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...