sobota, 27 sierpnia 2016

Zupa kurkowa z ziemniakami i śmietaną

W sezonie grzybowym u mnie w domu nigdy nie gotowano zupy grzybowej choć grzybów zawsze było zbierane dużo. Kurki trafiały przeważnie do słoika lub do jajecznicy. Gdy zobaczyłam ten przepis bardzo mi się spodobał. Okazał się strzałem w dziesiątkę, zupa jest pyszna idealna z natką pietruszki.






1,5 litra wywaru jarzynowego 
1 średniej wielkości cebula
2-3 ziemniaki
2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
250 g kurek, oczyszczonych
sól, pieprz, majeranek do smaku
1/2 szklanki śmietany do zupy 
natka pietruszki do podania
Masło roztopić w garnku. Cebulę obrać, posiekać wrzucić do garnka, posolić. Poddusić ok. 10 minut, dodać ziemniaki i kurki, dusić kolejne 10 minut. Zalać wywarem jarzynowym i gotować tak długo, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Zupę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przed podaniem dodać śmietanę (nie gotujemy zupy ze śmietaną) i natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...