Przejdź do głównej zawartości

Sernik na kruchym spodzie

Dziś mam dla Was fajny serniczek z pianką kokosową. Sernik należy do tych cięższych, więc jeżeli takowy preferujecie to jest on dla Was. Masę serową uzupełnia kokosowa pianka. Przepis od koleżanki.




Ciasto:
30 dag mąki
12 dag margaryny
12 dag cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 kg białego sera
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
5 żółtek
1/2 l mleka
3 łyżki masła
2 budynie waniliowe

Piana:
5 białek
5 łyżek cukru
15 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieść i rozałkować. Następnie przenieść do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Ser dokładnie zemleć (można kupić gotowy, mielony ser). Jajka umyć osuszyć, oddzielić białka od żółtek. Masło stopić i lekko ostudzić. Połączyć ser, żółtka oraz masło. Wyrabiać, dodając stopniowo pozostałe składniki masy. Wyłożyć na ciasto, wygładzić. Piec około 40 minutw 175 st. C. Ubić pianę z białek, dodać cukier i wiórki. Na upieczony sernik wyłożyć pianę, piec aż wierzch się zarumieni.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.