1/2 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
300 g pokrojonych w kostkę warzyw (marchewka,pietruszka, por, seler)
1/2 średniej cebuli
150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
200 g serka topionego
olej
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól morska do smaku
Do 1 1/2 l wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, sol do smaku i zagotować. Plasterki boczku usmażyć na chrupiąco, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ziemniaki, warzywa i cebulę wrzucić do gotującej się wody. Gdy będą miękkie odcedzić, wywar zachować. 2/3 warzyw, razem z serkiem topionym zmiksować z wywarem i doprawić do smaku solą. Dodać pozostałą 1/3 warzyw. Zupę podawać z plasterkami podsmażonego boczku, posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz