3 żółtka
1 jajko
15 dag cukru pudru
20 dag margaryny
20 dag mąki
1 łyżka kakao
1 mała torebka proszku do pieczenia
20 dag brzoskwiń
Beza:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
5 dag płatków migdałów
Żółtka wymieszać z całym jajkiem. Wsypać cukier puder, dodać margarynę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do jajek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Kwadratową blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu, przełożyć na nią ciasto, wierzch wyrównać. Brzoskwinie sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, podzielić na połówki, usunąć pestki (można też użyć brzoskwiń z puszki). Miąższ pokroić na małe cząstki lub w kostkę, ułożyć na cieście. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny w 160 st. C. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Masę bezową rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałów. Ciasto piec jeszcze około 20 minut w 180 st. C.
Idealne ciacho do popołudniowej kawki :))
OdpowiedzUsuńCiasto lekko się przypiekło, ale poza tym wyszło znakomicie :)
OdpowiedzUsuń