Cukinia jest jednym z tych warzyw, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Nieważne czy pieczona, duszona, smażona czy grillowana w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Tym razem postanowiłam ją nafaszerować i to był mój debiut bo nigdy jeszcze nie jadłam faszerowanej cukinii. Wyszło naprawdę pysznie, a do tego sosik - pycha. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 9/2011.
4 cukinie
400 g pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
400 g mielonego mięsa
125 g ugotowanego ryżu
1 łyżka posiekanych listków tymianku
sól
pieprz
60 g startego żółtego sera
400 ml bulionu
4 łyżki kwaśnej śmietany 30 %
Cukinię umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Miąższ wydrążyć, zostawiając około 1 cm boki, a następnie pokroić w małe kawałki. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Dusić około 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć, od czasu do czasu mieszając. Włożyć miąższ cukinii, pomidory i ryż. Dokładnie wymieszać. Dusić kilka minut. Zdjąć z ognia. Wsypać tymianek, doprawić solą i pieprzem. Cukinię napełnić farszem i oprószyć serem. Następnie włożyć do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wlać bulion i zapiekać 30 -35 minut. Cukinię przełożyć z naczynia na blachę i włożyć do ciepłego piekarnika. Do wywaru z pieczenia dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić solą i pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Lubię faszerowaną cukinię, świetnie się sprawdza jako 'naczynie' do zapiekania :)
OdpowiedzUsuń