500
g mąki tortowej
250
ml pełnotłustego mleka
1
jajko
10
g soli
25
g drobnego cukru
50
g świeżych drożdży
200
g masła
200
g cukru w perełkach
25
g cynamonu
Podgrzewamy
lekko mleko. Rozpuszczamy w nim drożdże. Powoli miksujemy mąkę z
mlekiem, jajkiem i drobnym cukrem. (Jeśli mikser się nie wyrabia,
posługujemy się łyżką). Kiedy ciasto jest jednolite dodajemy
miękkie masło i sól i miksujemy dalej na wyższych obrotach.
Kiedy ciasto odchodzi od końcówek miksera dodajemy cynamon
miksując powoli. Odstawiamy mikser. Dodajemy cukier w perełkach
mieszając delikatnie i tylko do połączenia składników.
Odważamy 50 g kawałki . Uzyskamy w ten sposób 12-15 małych
gofrów. Układamy je obok siebie, zachowując odległości, na
stolnicy. Przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na
30 minut(moje ciasto było dość rzadkie, więc wyrośnięte ciasto
nakładałam łyżką od razu do gofrownicy). Pieczemy w gofrownicy
wysmarowanej masłem.
Bardzo lubię dodatek cynamonu, robiłem kiedyś gofry cynamonowe, ale tradycyjne, nie drożdżowe :)
OdpowiedzUsuń