1
mała cukinia
4
plasterki wędzonego boczku
1
jajko
2
łyżki utartego parmezanu
sól,
pieprz
bazylia
oliwa
makaron
Makaron
ugotować w osolonej wodzie. Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę,
przesmażyć na niej boczek, dodać cukinię. Dodać sól,
pieprz i smażyć, aż cukinia będzie miękka. Jajko roztrzepać,
dodać parmezan. Ugotowany makaron wymieszać z boczkiem i
cukinią. Kiedy makaron nieco przestygnie dodać jajko wymieszane z
parmezanem.
Uwielbiam carbonarę :D Z cukinią nigdy jeszcze jej nie łączyłam, ale bardzo lubię to warzywo i wydaje mi się, że ten dodatek na pewno się sprawdzi. :) Zresztą, na zdjęciu wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuń