Zaczęły się jesienne chłody a nic tak nie rozgrzeje jak talerz gorącego gulaszu. Idealny z papryką, ziołami i na dodatek są w nim pyszne kluseczki. Przepis z książki Jolanty Muras ,,Gulasze i potrawki''.
1/2 kg mięsa wieprzowego od szynki
2 cebule
2 czerwone papryki
1 mały koncentrat pomidorowy
majeranek
bazylia
papryka mielona
sól
pieprz
olej do smażenia
Kluseczki:
3 łyżki mąki pszennej
1 jajko
sól
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i zrumieniamy na tłuszczu. Przekładamy do rondla, dodajemy pokrojoną w talarki i zeszkloną na tłuszczu cebulkę, oprószamy solą i pieprzem. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. W czasie duszenia uzupełniamy odparowaną wodę, mieszamy od czasu do czasu. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w paseczki. Gdy mięso zaczyna mięknąć dodajemy paprykę, doprawiamy ziołami i dusimy jeszcze 15-20 minut. Koncentrat pomidorowy rozrabiamy niewielką ilością wody, wlewamy do gulaszu. Na kilka minut przed końcem duszenia przygotowujemy kluseczki: jajko mieszamy z mąką i szczyptą soli, łyżeczką nakładamy ciasto na gotujący się gulasz.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Uwielbiam gulasze,wygląda rewelacyjnie,ostatnio zrobiłam wg.przepisu Okrasy z plackami gryczanymi:)danie wyszło super,zapraszam do siebie.
OdpowiedzUsuń