Przepis na te gofry jest w naszej rodzinie od lat 80-ych. Gofry są pyszne, chrupiące od razu po upieczeniu, nie mogą za długo leżeć bo robią się miękkie. Ale po to się robi gofry aby je od razu zjeść. Polecam bardzo te gofry są znakomite ale sami spróbujcie.
0,5 kg mąki
4 jajka
6 łyżeczek cukru pudru
3 szklanki mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Mąkę i pozostałe składniki dobrze wyrobić końcówkami miksera. Im dłużej się to robi tym ciasto jest pulchniejsze. Smarować rozgrzaną formę pędzelkiem maczanym w oleju, nalewać ciasto i upiec.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
A mnie gofrownica ostatnio nie lubi;/
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz gofra, uwielbiam takie z owocami i bitą śmietaną, czasami z ululubioną czekoladą(np. mleczną z lidla), lub z dżemem, po prostu uwielbiam ze wszystkim:)
OdpowiedzUsuń