25
dag krótkiego makaronu
1
średnia cebula
około
50 dag parówek
2
puszki pomidorów bez skórki
30
dag mrożonego groszku
2
łyżki masła lub margaryny
3
dag mąki
2
łyżki koncentratu pomidorowego
3-4
łyżeczki rosołu warzywnego w proszku
1/2
pęczka natki pietruszki
sól,pieprz
Makaron
gotujemy al`dente. Odsączamy na sitku. Cebulą kroimy w drobną
kostkę, wrzucamy do rondla na mocno rozgrzane masło, podsmażamy aż
stanie się szklista. Wsypujemy mąkę i zasmażamy na złoty kolor.
Dokładamy koncentrat, pomidory z puszki, podlewamy 3 szklankami
wody. Dosypujemy rosół lub kruszymy kostkę rosołową.
Dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut od
czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy makaron i pocięte w
grubsze plastry parówki. Chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą,
pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz