Idealna baza do wielu ciast przekładanych. Wystarczy przełożyć kremem, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami a otrzymamy wspaniałe ciasto. Możemy je również podać do kawy samo posypane cukrem pudrem. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm u mnie pieczone w formie keksowej. Przepis z książki Wendy Hobson ,,1000 klasycznych ciast i ciasteczek".
100 g miękkiego masła albo margaryny
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,rozpuszczona w 2 łyżeczkach gorącej wody
2 jajka
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Mieszamy razem wszystkie składniki na gładką masę. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy, po czym pieczemy 30 minut w 180 st. C.
wtorek, 16 kwietnia 2013
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz