Przepis na te ciastka dostałam od siostry i niewiele myśląc upiekłam te przepyszne ciastka. Są one chrupiące i nie można tak po prostu skończyć na jednym, chce się wciąż chrupać i chrupać. Dodatki można dowolnie modyfikować, u mnie jest słonecznik, orzechy laskowe i czekolada ale można dodać co tylko się chce.
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
1/2 opakowania proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych
posiekana czekolada
posiekane orzechy laskowe
ziarna słonecznika
Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik czekoladę, ponownie mieszamy tym razem ręką. Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...
Bardzo dobra przekąska :) Polecam tylko dodać odrobinę mniej cukru :)
OdpowiedzUsuńPycha! Zrobiłam i nie żałuję, przy okazji zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuń