czwartek, 2 maja 2013

Ciastka kukurydziane

Przepis na te ciastka dostałam od siostry i niewiele myśląc upiekłam te przepyszne ciastka. Są one chrupiące i nie można tak po prostu skończyć na jednym, chce się wciąż chrupać i chrupać. Dodatki można dowolnie modyfikować, u mnie jest słonecznik, orzechy laskowe i czekolada ale można dodać co tylko się chce.





kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
2 jajka
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
1/2 opakowania proszku do pieczenia
5 szklanek płatków kukurydzianych
posiekana czekolada
posiekane orzechy laskowe
ziarna słonecznika

Margarynę roztapiamy na małym ogniu i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pienistą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wystudzoną margarynę, dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki kukurydziane, orzechy, słonecznik  czekoladę, ponownie mieszamy tym razem ręką. Z masy formujemy kulki, mocno ściskamy i lekko spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C.


2 komentarze:

  1. Bardzo dobra przekąska :) Polecam tylko dodać odrobinę mniej cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Zrobiłam i nie żałuję, przy okazji zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...